Dette er for deg som:
Ønsker bedre helse med mindre helseplager, og som er villig til å gjøre noen endringer med kostholdet.
Dette er ikke for deg som:
Er ute etter en rask løsning og ikke er villig til å endre noe ved kostholdet.
Hvordan foregår det?
Konsultasjonene er enten digitalt via Zoom, eller fysisk på klinikk.
På første konsultasjon vil vi gå igjennom de aktuelle plagene og sykdommene og finne hvilke tiltak og endringer som bør gjøres. For noen er det nok med små justeringer og for andre er det større grep som må til. Det er viktig at det ikke blir gjort for mange endringer på en gang da det kan bli for overveldende.
Jeg anbefaler å bestille flere timer, fordi det kan ta litt tid før man kommer helt i mål. Mange ser også nytte av regelmessig oppfølging, ca. hver 4-6 uke i 3 - 6 mnd fordi det tar tid å endre vaner og det er fort gjort å falle tilbake til gammelt mønster.
For eksempel er det ved vektreduksjon gunstig å gå ned gradvis for å få varig endring, fremfor rask vektnedgang for deretter å gå opp igjen. Jeg er opptatt av at man skal spise seg mett, og verken telle kalorier eller veie maten. Ved å sette sammen maten riktig vil man blant annet kunne gå ned i vekt, balansere blodsukker og få mer energi. Det er viktig at maten smaker godt, at man kan spise variert og at det ikke blir for rigid.
Etter første gang vil du få tilsende en oppsummering av konsultasjonen.
Du vil også få tips til ulike matvarer, råvarer og enkle oppskrifter.
Matintoleranse, SIBO og diabetes
For deg som har hatt fordøyelsesplager over lang tid og mistenker at det er enkelte matvarer du reagerer på kan det være aktuelt å ta en matintoleransetest, fremfor å kutte ut flere matvarer som du kanskje tror er årsaken.
Hvis fastlegen har diagnostisert IBS, og du fortsatt ikke har kommet i mål kan det være aktuelt å teste for SIBO og eventuelt ta en utvidet avføringsprøve.
Ved diabetes type 2 er det viktig å ikke slutte med medisiner selv om man endrer på kostholdet. Det er viktig å følge opp med blodprøvekontroll hos fastlegen før du trapper ned på medisiner.
Men ved å endre på kosthold og livstil vil det være mulig å balansere blodsukker og langtidsblodsukker slik at du etter hvert kan slutte med medisiner.